First

First

Am văzut primul meci (de fapt doar a doua jumătate) în octombrie 2006. Era după-masă şi erau reluării … Ca să îmi omor timpul până să mă apuc din nou de muncă singura alternativă viabilă era un meci la Sport1 dintr-un sport nemaivăzut şi necunoscut. Am fost atras de alternativa unui sport spectaculos, care se joaca cinstit şi sportiv. Avea un nume relativ comun cu fotbalul, care până la acel moment era alternativa preferată cam de toata lumea pentru urmărit sport la TV. În acel moment ca şi entertainment TV singura alternativă la fotbalul american era fotbalul românesc. În acest din urmă „sport” însă începeau să se arate efectele rezultatelor stabilite nu pe teren ci în urma aranjamentelor patronilor ascunse de ochii lumii şi de certurile lor care era scoase permanent şi prea agresiv la lumina reflectoarelor. Iar statistica sportivilor prezentată pe posturile TV nu era preocupată ca în USA de câte pase a încercat şi a reuşit acesta ci la câte fetiţe a încercat şi a reuşit acesta să înscrie. Fără aceste ştiri sportive noi spectatorii rămâneam neinformaţii de performanţele unor celebrității ca şi Diana GUREŞOAIE

Renunțând eu am să mă uit la ştiri sportive cu Diana am ales să urmăresc să urmăresc acest sport totalmente necunoscut pentru mine. Trecând peste aspectul pur sportiv cea ce m-a făcut să rămân pe post au fost poveştile extraordinare depănate de comentatori. Sper să nu uit pe vre-unul din memoriile de atunci: Cosmin Petrescu, Robert Cristea, Alex Năstase şi introducerea politically correct „Bună seara doamnelor, domnişoarelor şi domnilor!”. M-au vrăjit (şi am rămas aşa de atunci încolo) poveştile lor despre fotbalul american în care se face diferenţa între bărbaţi adevăraţii şi băiețași, despre echipele de tradiţie din Dallas şi Giants din Ney-York, despre rivalitatea lor de divizie (chestia astea cu rivalităţile şi cu diviziile le-am înţeles mult, mult mai târziu) şi mai ales typical American Cinderella story of Tony Romo. De ce este aşa important această poziţie de QuarterBack tot mult, mult mai târziu am început să o înţeleg. Cum el era doar rezervă benchwarmer, undrafted, săptămâna trecută a aruncat prima pasă iar singură pasă după aceasta a fost o pasă de touchdown. La pauză antrenorul a riscat să îl trimită în joc şi a făcut un joc bun. Am luat atunci hotărârea să îi dau şi eu o şansă acestui sport şi să mă mai uit şi poate să înțeleg mai multe. Am ajuns la o rutină în care în fiecare an aştept luna septembrie, vineri mă uit la Thursday Night Football, luni la unul sau două meciuri de duminică iar marţi la Monday Night Football. Uneori din cauza programului meu şi a programului din NFL îmi amân vizionările care se întind până miercuri. Încerc să mă rup de lume şi să nu fiu expus prea mult şi mai ales prea repede ştirilor de afară. În zilele de marţi am în program să evit posibilitatea de a mă expune aflării rezultatelor, nu citesc ştirile de pe Sport Illustrated (http://www.si.com/) iar luni nu accesez nici rubrica preferată Monday Morning Quarterback with Peter King s (http://mmqb.si.com/column/monday-morning-quarterback) şi în tot acest timp încerc să evit accesul pe Facebook. Acolo există riscul ca unul dintre prietenii mei care nu a avut răbdare că şi mine să vadă meciul doar în reluare, a urmărit echipa favorită în direct şi îşi face publică încântarea (sau disperarea). Astfel că eu mă expun în social media doar în perioade de siguranţă. Cea mai sigură astfel de perioadă este joia seară când abandonez eventuale şanse de vizionare şi mă îndrept spre citirea ştirilor.

First 2016: Carolina 20 at Denver 21

Amândouă echipele fără o Ofensivă impresionantă. Ofensiva impresionată însemnând ceva asemănător faptului de al avea în echipa QB de calibru Manning or Brady. Oricare din aceştia lipiţi cam în orice ofensivă ar asigura un sezon cu 10 victorii. De restul ar trebui să se ocupe restul şi Defensiva. Reeditarea Super Bowl în care cam toată lumea se aştepta la un cu totul alt deznodământ. Pe hârtie şi atunci şi acum Carolina părea mai puternică. Diferenţele de personal faţă de februarie sunt date de Josh Norman şi Trevor Siemian în locul lui lui Peyton Manning. După rezultat s-ar părea că diferențele care pe hârtie păreau mult mai semnificative la Denver nu au fost atât de mari în realitate. Astfel sună promiţător pentru Denver că ar avea un posibil răspuns pe această poziţie de QB foarte importantă în economia jocului. Eu personal duc însă dorul fazelor de spectacol iar semnificativ mi s-a părut un drive care probabil Manning ante 2016 îl încheia cu TouchDown printr-o pasă cu boltă iar Trevor Siemian l-a încheiat cu o pasă în forţă care nu a fost prinsă în terenul de ţintă advers. Spre final QB s-a consolat pe lângă o prestaţie bună şi cu o pasă de TouchDown (aruncată spre Running Back C.J: Anderson). Speranţă celor de la Broncos în acest tânăr QB se ţine şi în faptul că final a avut o evoluţie bună încununată cu o victorie contra unei echipe puternice cu o Defensivă foarte buna. Pe viitor contra altora mai puţin bune această prestaţie se poate transforma în ceva spectacular. Eu nu îmi pun prea mari speranţe într-un astfel de deznodământ.

De cealaltă parte Cam Newton a avut un meci decent, per ansamblu a fost mai bună şi chiar dacă părerea unanimă a fost de lovire la ultimul drive consider că a fost un risc acceptat. Odată ce a ieşit din pachet nu mai era pasator ci alergător şi jucătorii din Defensivă au la dispoziţie mijloacele legale de oprirea a acestor acţiuni. Nu cred că daca lovitura era dată la un Running Back producea aceeași reacţie media dar în cazul unui Quarter Back se doreşte uneori prea mult tratarea cu dublă măsură. Chiar şi aşa Carolina a fost foarte aproape de o victorie de consolare după Super Bowl. Chiar şi în calitate de suporter Broncos consider că o meritau.

New York Giants 20 at Dallas 19

Cel mai aşteptat meci de către mine (vezi explicaţia în primele paragrafe …). Dak Prescott într-o dilemă de tip trade: buy, sell, keep ar fi să fie ţinut. Nu cred ca trebuie să fim foarte entuziaşti dar deloc critici. Din punctul meu de vedere jocul s-a pierdut pe jocul pe pământ. Nu sunt un specialist atât de bun încât să îmi dau seama dacă a fost din vina liniei Ofensive (care probabil s-a concentrat mai mult pe protejarea Quarter Back lucru care le-a reuşit foarte bine) sau inabilitatea lui Ezekiel Elliott de a găsii găurii în Defensivă. Mie mi s-a părut că mai bine s-a descurcat la alergare Alfred Morris … În contrast s-a văzut că Eli Manning este un QuarterBack mai matur aflat într-un sistem în care are o experienţă semnificativă şi are la dispoziţie o echipă de Receiver foarte bună. Chiar şi în aceste condiţii Dallas a avut spre final şansa să închidă partida. La aceea fază nu ştiu căt de mult trebuie criticată decizia Receiver sau mai bine apreciată Defensiva care a luat cele mai bune decizii: unul din Corner a venit să taie calea de scăpare spre linia de demarcaţie a terenului în timp ce ajutoarele de la Safety atacau mijlocul terenului şi posibilităţile de progres în adâncime. Cred că ambele echipe pot pleca acasă relativ mulţumite de acest prim joc…

Patriots 23 at Arizona 21

Cea mai frumoasă şi spectaculoasă partidă a etapei. Un prim răspuns cine este cel mai bun dintre QuarterBack debutanţi ar putea fii Jimmy Jimmy G. Garoppolo. Dar ar putea fi şi o a doua venire a lui Matt Cassel un QB care străluceşte la NE Pats dar nu prea …. altundeva. Cea mai bună concluzie de la această înfrângere a unei alte echipe preferate de mine vine de antrenorul acestora Bruce Arians: „We should have won the game. As poorly as we played, we should have still won.”.

A fost unul dintre multele jocuri echilibrate decise la mai puţin de o posesie. În acest caz a fost un miss de Field Goal de la 47 yards în ultimul minut de joc. Nu se poate trece peste această fără a pomenii meritele exemplare ale veteranului Larry Fitzgerald care a prins ambele TouchDown aruncate de Carson Palmer.

Los Angeles 0 at San Francisco 28

În sfârșit a trebuit să aștept ziua de luni şi primul Monday Night Football să văd un meci care nu se joacă pe muchie de cuţit până în ultimele clipe. A fost mai întâi un blowout care s-a terminat shootout. Deşi comentatorii se încăpățânau să ne asigure că există semne bune şi speranţe pentru Rams din Los Angeles din acest an nu poţi decât să te întrebi dacă acestea sunt întemeiate după scorul acestui meci. Obţinut împotriva unei echipe care nu părea de speriat înaintea partidei. Pe hârtie aş fii zis că QB sunt cam egali, antrenorii poate un uşor avantaj Rams, ofensiva mai ales Rushing la fel, Defensiva celor din LA nu am văzut-o suficient dar a fost mult lăudată în presă, a celor din San Francisco suna bine dar ultimele rezultate oficiale era slabe. Toate premizele era pentru un meci strâns între două mai puţin bune şi fără focuri de artificii. Focurile au venit doar de la gazde şi de la maniera în care au obţinu victoria.

Altele …

 • Cleveland 10 at Philadelphia 29

Carson Wentz debut stelar cu victorie. Deciziile celor de la Eagles par mult mai deştepte acum.

 • Minnesota 25 at Tennessee 16

Contra-Intuitiv … s-a pasat relativ mult şi s-a alergat puţin !? Prima linie din statistică arată aşa la Rushing:

Peterson             19           31           0              9

Murray                                 13           42           0              12

 • Chicago 14 at Houston 23
 • Oakland 35 at New Orleans 34

O decizie filozofică a antrenorului celor de Oakland do-or-die şi o altă linie de statistică foarte interesantă care îl cuprinde pe unul dintre favoriţii mei Derek Carr, Passing:

Carr        24 / 38   319         1              0

Brees    28 / 42   423         4              0

 • Green Bay 27 at Jacksonville 23
 • Cincinnati 23 at New York Jets 22
 • San Diego 27 at Kansas City 33

Doua echipe foarte bune care pot face surpriza de a juca mult timp în extra-sezon …

 • Buffalo 7 at Baltimore 13

Favoriţii mei de culoare violet s-au întors la specialitatea tradiţională a casei un joc Defensiv foarte bun.

 • Tampa Bay 31 at Atlanta 24

O altă linie de statistică interesantă Passing:

Winston               23 / 32   281         4              1

Ryan     27 / 39   334         2              0

Poate că Jameis Winston este best sophomore QB iar Ryan nu mai este best din generaţia de după Brady, Manning, (aici l-aş mai adaug pt. nostalgici pe Kurt Warner şi nu Brees sau Rodgers …)

 • Miami 10 at Seattle 12
 • Detroit 39 at Indianapolis 35
 • Pittsburgh 38 at Washington 16

 

Favorite Quote:

“You’re in the stage now where you’re creating a legacy. You’ve proven that you can play great. But legacy comes from playing great for a long time. Now you’re in the legacy mode … You’ll be rich forever in your life. You can go down as one of the best players to ever play in the NFL. But that’s up to you.”

—Denver executive vice president John Elway, told to Von Miller when he signed his six-year contract

 

Movie Suggestion:

Bad Moms

Reţin un comentariu de pe Sport1 când Matt Flynn a fost făcut Knock-Out de un LineBacker şi acesta s-a ridicat foarte repede să dea drumul la joc mai departe (Green Bay erau în criză de timp i de puncte la New England Patriots)

„Waw! Părinții lui trebuie să fie tare mândrii că au crescut aşa un bărbat!”

Nu ştiu cum este mămica lui dar a mea nu ar fii tare încântată!

 

Book Suggestion:

The Armchair Quarterback Playbook: The Ultimate Guide to Watching Football

 

Cam atât a fost week 1 …

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s